Labgebouw O2 V.U.

Staalmeesters gaat in opdracht van RijnDijk Construction 14 stuks Buiskolommen met een diameter van 813 mm fabriceren. De lengtes variëren van ca. 18 tot 21 mtr. De uiteindes van de kolommen verlopen over een lengte van 2300 mm konisch naar een diameter van 528 mm. De plaatdiktes zijn 16 en 20 mm.

De kolommen worden bij Staalmeesters kompleet samengesteld, gelast en afgewerkt en zijn bestemd voor het nieuwe universitair gebouw van de V.U. te Amsterdam.

Het gebouw is ontworpen door EGM Architecten als een compacte kubus met strategische uitsneden.

 

VU-Campus

Het nieuwe onderzoeksgebouw maakt deel uit van de campusontwikkeling van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) en het VU medisch centrum (VUmc) in Zuidas. In het gebouw komen diverse laboratoria, onderwijsfuncties en kantoren. Voor diverse onderzoeksgroepen die samenwerken op het gebied van Human Health and Life Sciences (H2LS).

 

Uitsneden

In totaal zal er 33.000 m2 bruto vloeroppervlak worden gerealiseerd, verdeeld over 14 verdiepingen. EGM architecten heeft het gebouw ontworpen als een compacte kubus waar op strategische plaatsen massa is uitgesneden. De ruimtelijke structuur die zo ontstaat biedt lange zichtlijnen en zorgt voor daglicht tot diep in het gebouw.

De uitsneden komen samen in het hart van het gebouw: het atrium. Dit is letterlijk en figuurlijk het centrum van het gebouw: het wordt het nieuwe ontmoetingspunt van de VU. Verspringende terrassen in het atrium worden ingericht als verblijfsgebied: voor studie, werk en ontspanning. De begane grond krijgt een open invulling met winkels, horeca en onderwijszalen, waardoor het gebouw zich nadrukkelijk richt op de campus.

 

Flexibiliteit

De verdiepingen kenmerken zich door grote vloervelden, die een flexibel gebruik als laboratorium, kantoortuin, studiecentrum of ontmoetingsruimte mogelijk maken. Elke verdieping bestaat uit een west- en een oostvleugel, gescheiden door het atrium. De vleugels zijn elk verdeeld in zones voor laboratoria, kantoren en service.